5. Alakváltó

 

zach


Kaszt: nem lehet vadász, hétköznapi foglalkozások


Az alakváltók olyan (valószínűleg genetikai) képességgel jöttek a világra, amely lehetővé teszi, hogy  egy másik egyed külső megjelenését tökéletesen lemásolják. Ezen felül képesek, amennyiben elegendő idő áll a rendelkezésükre, magukba szívni a lemásolt ember emlékeit és gondolataiba is betekintést nyernek. A lemásolt illető személyiségét (vérmérséklet, humor, személyiségjegyek) viszont csak legfeljebb imitálni tudják.
Csak embert képes lemásolni, nem bújhat állatok bőrébe vagy más fajokéba.
Jelleme csak gonosz, vagy semleges lehet.

Az átváltozás:

Az átváltozás az alakváltót legyengíti a fizikai folyamat ideje alatt (kalandban egy körben cselekvésképtelen lesz) és akadályozza a gondolkodását is az emlékek másolása.
Az átváltozáshoz szüksége van kb 15 percnyi nyugalomra és egy darabra az illető DNS-éből.
Amíg a fizikai átváltozás nem teljes, az alakváltó elveszíti a plusz szakértelem szintjét, amit kezdetben felvett (+1 szint Meggyőzés +1 szint Lopakodás )

Emlékek felszívása és másolása:
Kb 1 órányi időre van szükség, hogy teljesen átvegye az új személyiséget, amennyire ezt lehet puszta emlékmásolással. A másolt ember egyéniségét vagy a képzettségeit nem veszi át.
Ezeket az emlékeket elfelejti, ha vissza- vagy tovább átváltozik.
Megtartani csak akkor tudja az emlékeket, ha felvesz egy bizonyos előnyt (második személyiség).

Átváltozás gyakorisága:
1-2 szint: napi 1x
3-6. szint: napi 2x
7-9. szint: napi 3x
10.szint: napi 4x


Az alakváltó felvehet egy bizonyos előnyt és maximum kettő hátrányt. A felsoroltakból. Ez nem kötelező, el is lehet hagyni.
Ha felvesz egy előnyt (ebből csak egyet szabad), akkor egyel kevesebb képzettséggel kezd, és csak később, szintlépéskor tud új képzettséget felvenni. Magyarán, az előnyért cserébe  a képzettségeiből kell egyet leadnia.

Hátrányból maximum kettő vehető fel. Egy hátrányért kiegyenlítésül választhat +1 képzettséget 1-es szinten vagy adhat +1 szintet valamelyik meglevő képességéhez.
Ha felvesz 2db hátrányt, az ezért kiegyenlítésül kapott plusz szinteket nem teheti egy képzettségre.

Hátrányok:


- Személyiségzavar: Az alakváltó nem tudja elkülöníteni az emlékeket, amik így összekeverednek a fejében a különböző személyektől szerzett memóriák, megakadályozván a hiteles alakításban.

- Instabil forma: A forma fenntartásához az alakváltónak folyamatosan fogyasztania kell a lemásolt személynek valamilyen részét, hogy feltűnésmentesen tudja tartani a felvett alakot. Ennek hiányában kisebb deformitások és elváltozások jelenhetnek meg a testén. (Hólyagosodik a bőre, önkéntelen vedlés, egy markáns jellemző megváltozása [mondjuk albínóként másol le egy négert, vagy hibák vannak az arcvonásokkal, testfelépítéssel])

- Hibás másolási folyamat: Az áldozat alakját fel tudja venni, de nincs meg benne az az empatikus képesség, amivel át tudja venni a gondolatait és emlékeit.

- Tökéletlen másolat: Minden alkalommal amikor lemásol valakit egy apró hiba belecsúszik a folyamatba és nem lesz tökéletes a másolás. A testi jegyek közül valami megváltozik, ami árulója lehet az alakváltónak. (Például sörhas egy atlétának, erőteljesebb testalkat egy véznább embernek)

- Nehéz változás: Nem tudja rendesen uralni az alakváltó képességét, így az átváltozás és áthangolódás kétszer annyi időbe kerül.

- Állandó testfelület: A test egyik nagyobb felülete, vagy végtagja képtelen a változásra, így valahogy álcáznia kell azt.

Előnyök:


- Második személyiség: képes megtartani 1 bizonyos lemásolt személy emlékeit (csak egy emberét egyszerre, ha váltja ezt a második arcát, akkor az elsőt elfelejti)

- Gyors átváltozás: A másolási folyamat a szokásos fele időtartam.

- Észrevehetetlen: Valamilyen oknál fogva olyan hiteles az átváltozás, hogy még a biztonsági kamerán se lehet észrevenni, hogy nem az akinek mutatja magát.

- Lebomló bőr: Az alakváltás után a levedlett bőr kiszárad és porrá omlik.

- Tökéletes empátia: Sokkal érzékenyebb az áldozat gondolatvilágára, így jobban tud azonosulni vele, aminek segítségével hitelesebben tudja alakítani a szerepét.

- Megváltozott testszerkezet: Az alakváltó anatómiai felépítése különbözik az emberekétől. Máshol helyezkedik el a szív, az agy és egyéb szervek, így a célzott támadások másként hatnak a karakterre. Az ízületek másfelé hajlanak, így kevésbé érzékeny egy feszítésre, vagy ízületet ért támadásra.

- Differenciált átváltozás: Az alakváltó képes előhívni egy korábbi áldozata képét és az kivetíteni egy testrészére. (A kezén átalakítani az ujjlenyomatokat, vagy férfi arcot varázsolni egy női testre.)

- Kevlar bőr: Koncentrációval képes a bőre molekuláris sűrűségét megváltoztatni, így egy természetes páncélt képezni, ami tompítja a területet ért támadást. (Megszilárdítja a mellkasán a bőrt, hogy felfogja a lövedék erejét.)


Példa:


Képzettségek:

Meggyőzés +2 (  a faj felvehet egy bónusz szintet ezen képzettségre, ezért egyből a 2-es szint)
Hamisítás +1
Vezetés +1
Pusztakezes harc +1
Megfigyelés/nyomkövetés +1

Felvett előny: Tökéletes empátia → emiatt levon egy képzettséget, mondjuk Megfigyelés/nyomkövetés +1

Felvett hátrány: Tökéletlen másolat → ez visszaadja a Megfigyelés/nyomkövetés +1-et